Valér
2 °C
8 °C

Kivégezték az Afganisztánban fogva tartott olasz segélymunkásnőt

MTI
2005.05.20. 19:47

Feltételezett elrablója szerint péntekre virradóra kivégezték az Afganisztánban fogva tartott olasz segélymunkásnőt, Clementina Cantonit. A magát Timur Sahnak nevező emberrabló, akivel Cantoni mobiltelefonján vették fel a kapcsolatot, közölte, hogy egy kötéllel fojtotta meg áldozatát, miután Hamid Karzai afgán elnök kormánya nem volt hajlandó teljesíteni követeléseit. Sah hozzátette, hogy nem adja ki senkinek Cantoni holttestét.

Timur Sah még szerdán azt követelte, hogy tiltsanak be egy zenei műsort az afgán televízióban, rendeljenek el teljes alkoholtilalmat és nyújtsanak támogatást a Korán-iskoláknak. Több olasz lap pénteken titkosszolgálati forrásokra hivatkozva arról írt, hogy az emberrabló valójában édesanyja kiszabadulását próbálja elérni Clementina Cantoniért cserébe.

Karzai szóvivője szerint viszont a Care International civil szervezet 32 éves alkalmazottja, aki 2003 óta dolgozik Afganisztánban az özvegyeknek és árváknak indított élelmiszer- és gazdasági segélyprogram vezetőjeként, még életben van és az emberrablók vezetője ezzel a hazugsággal akar nyomást gyakorolni a kormányra.

Ugyancsak cáfolta a hírt egy magas rangú afgán belügyi vezető, aki úgy nyilatkozott, "ha hír igaz lenne, már egész Kabul tudná." Más afgán kormányforrások és nyomozók szerint szintén álhírről van szó. Egyikük szerint az elrablókkal való legújabb tárgyalások során sikerült telefonon beszélni az olasz segélymunkásnővel is. Clementina Cantonit hétfő este rabolták el ismeretlen fegyveresek Kabulban.