Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Juscsenko lemondatná Timosenkót?

MTI
2005.05.21. 10:32
Lemondásra szólította fel Julija Timosenko ukrán miniszterelnököt Viktor Juscsenko államfő azon a csütörtöki tanácskozáson, amelyet ukrán és orosz olajvállalatok vezetőivel tartott az országban kialakult olajpiaci válsághelyzet miatt - tudta meg egy kijevi újság.

A Zerkalo nyegyeli című hetilap legfrissebb száma szerint a felszólítás azután hangzott el, hogy a kormányfő közölte: nem ért egyet az elnök azon rendeletével, amely szerint a kormány - árszabályozást bevezetve az olaj- és üzemanyagpiacon - nem piaci eszközökkel reagált a krízisre. Az újság a jelenlévőktől megtudta, hogy Juscsenko bocsánatot kért az orosz olajkereskedőktől azért, mert az ukrán kormány akadályozta a munkájukat, s kijelentette, hogy "az ukrán kormány a legrosszabb Európában, és sajnálja, hogy Timosenkót kinevezte" miniszterelnöknek.

A miniszterelnököt az ukrán gazdasági elit több tagja is bírálta az utóbbi napokban azért, mert a piacgazdaság körülményei között is ragaszkodik az adminisztratív irányítási eszközökhöz.