Benedek
-5 °C
5 °C

Elmarad a kínai-japán csúcs

MTI
2005.05.23. 08:23
Kínai részről lemondták Vu Ji (Wu Yi) kínai miniszterelnök-helyettes és Koidzumi Dzsunicsiro japán kormányfő hétfőre tervezett találkozóját.

A kínai miniszterelnök-helyettesnek "sürgős hivatali kötelessége miatt" vissza kell térnie Kínába - közölte újságírókkal Hoszoda Hirojuki, a japán kabinet főtitkára.

Kína és Japán között több okból feszült a viszony az utóbbi időben, a múlt hónapban japánellenes zavargások is voltak Kínában. Kínai megítélés szerint Tokió nem hajlandó megfelelően elismerni a japán hadsereg második világháború előtti és alatti bűntetteit, s ez a világháború óta folyton visszatérő viták forrása a két távol-keleti hatalom között. A viszály mostani kiújulásának közvetlen oka egy japán történelemtankönyv tokiói engedélyezése volt. A szóban forgó tankönyv kínai megítélés szerint leplezni próbálja a Kína elleni japán agresszió során elkövetett rémtetteket.

Az is bosszantja Pekinget, hogy Koidzumi japán kormányfő minden évben elzarándokol a japán háborús halottak emlékét őrző tokiói Jaszukuni-szentélybe. Ezáltal a japán kormányfő hazája militarista múltjának is tisztelettel adózik, hiszen a szentély elítélt háborús bűnösök emlékét is őrzi - vélik Pekingben.

15%

Dan Brown Eredet

3990 Ft
3392 Ft
15%

Roger Moore Viszlát...

3200 Ft
2720 Ft