Szilárda
0 °C
6 °C

Egy kisrepülőgép ismét berepült Washington légterébe

MTI
2005.05.24. 06:45
Rövid időre félbeszakította ülését az amerikai törvényhozás felsőháza helyi idő szerint hétfő este, miután a két héttel ezelőtti esethez hasonlóan egy kisrepülőgép ismét berepült az amerikai főváros fölötti légi biztonsági övezetbe, de a Capitoliumot ezúttal nem ürítették ki. A légi biztonsági övezet határát megsértő Cessna típusú repülőgépet az amerikai légierő vadászgépei a Maryland állambeli Gaithersburg repülőterére kísérték és leszállásra kényszerítették.

A szenátus tagjai éppen bírói kinevezésekről vitáztak, amikor Bill Frist, a republikánus többség vezetője szünetet kért és elhagyta az üléstermet, társai azonban nem követték példáját. A Capitolium biztonsági szolgálata néhány perccel később elektronikus levélben tudatta a törvényhozókkal: egy azonosítatlan repülőgép megsértette a légi biztonsági övezet határát, de kikísérték az övezetből. A szenátorok nem sokkal később folytatták a vitát.

Május 11-én szintén egy Cessna repült be a Washington fölötti légi biztonsági övezetbe, akkor azonban a Fehér Házat és a Capitoliumot is kiürítették, és más amerikai kormányzati szervek, köztük a pénzügyminisztérium és a legfelsőbb bíróság munkatársait is biztonságos helyre vezényelték.