Eleonóra
-1 °C
2 °C

Nem ismételhető a francia népszavazás

MTI
2005.05.25. 01:12
Kizárta Jean-Pierre Raffarin francia kormányfő kedd esti tévényilatkozatában annak lehetőségét, hogy országában második népszavazást írnának ki az Európai Unió alkotmányos szerződéséről, amennyiben a vasárnapi referendumon a "nem" voksok kerülnének többségbe. <> Raffarin a BBC brit televíziónak nyilatkozva kijelentette: nem hiszi, hogy egy második népszavazás kiírásának lehetősége elfogadható lenne Franciaország számára. "Franciaország nem mond egyik nap igent, a másik nap nemet. (...) Franciaország véleményt fog nyilvánítani, és egyszer fogja véleményét kinyilvánítani.

Nincs második forduló, nincs második esély" - hangoztatta a politikus. Raffarin hangsúlyozta, hogy Párizs nem készített "B tervet" arra az esetre, ha a francia választópolgárok többsége elutasítaná az alkotmányos szerződést.

A francia kormányfő megítélése szerint az alkotmányos szerződés franciaországi elutasítása esetén nem szakad majd félbe az alkotmányos szerződés népszavazás útján történő megerősítésének folyamata azokban az uniós tagállamokban, amelyek referendum kiírása mellett döntöttek.

A Libération által hétfőn nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatási adatok szerint a franciák többsége továbbra is nemmel kíván szavazni a május 29-i referendumon.