Klaudia
-4 °C
2 °C

Nem keresik tovább halottaikat az amerikaiak Észak-Koreában

MTI
2005.05.26. 01:26
Váratlanul felfüggesztette az amerikai védelmi minisztérium a koreai háborúban elesett amerikai katonák földi maradványai utáni kutatást Észak-Koreában, azzal vádolva a phenjani kormányzat tisztségviselőit, hogy olyan környezetet teremtettek, amely veszélyeztetheti a kutatást végző amerikai személyzet biztonságát.

A Pentagon döntését a Csendes-óceán térségében állomásozó amerikai erők Hawaii szigetén működő vezérkara jelentette be szerdán közleményben, megjegyezve: az Egyesült Államok kész folytatni a kutatómunkát, megtalálni és hazaszállítani az amerikai katonák földi maradványait, amint az észak-koreaiak ehhez "megfelelő környezetet" teremtenek.

Az amerikai védelmi minisztérium kedden még arról számolt be, hogy megtalálták több amerikai katona földi maradványait a koreai háború két - jelenleg Észak-Korea területén található - hadszínterén, a tárca akkor azonban nem utalt arra, hogy biztonsági problémák nehezítenék a kutatást.

Jason Salata, a csendes-óceáni parancsnokság szóvivője elmondta, hogy a Pentagon kedden határozott a kutatás felfüggesztéséről. A szóvivő nem tudta megmondani, hogy mi késztette erre a döntéshozókat. A kutatást mindazonáltal olyan időszakban függesztették fel, amikor a két ország viszonya meglehetősen feszült az észak-koreai atom- és rakétaprogram miatt.