Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Amerikai visszautasította az Amnesty bírálatát

MTI
2005.05.26. 01:23
Visszautasította a washingtoni Fehér Ház szerdán az Amnesty International (AI) emberi jogi szervezet éves világjelentésében az amerikai kormánynak címzett bírálatokat.

Scott McClellan fehér házi szóvivő nevetségesnek és alaptalannak nevezte az AI bíráló élű megjegyzéseit. A szóvivő hangsúlyozta azt is, hogy az Egyesült Államok mutatja a követendő utat az emberi jogok és az emberi méltóság védelme terén. McClellan egyebek között azt is hangoztatta, hogy az Egyesült Államok több mint 50 millió embernek adta vissza a szabadságot Irakban és Afganisztánban, a szabadság és a demokrácia érvényesülése érdekében munkálkodik a világban, hogy az emberek jogállamban éljenek, a kisebbségek és a nők jogait tiszteletben tartsák.

Az AI szerdán Londonban nyilvánosságra hozott világjelentésében úgy vélte, hogy a terrorellenes háború jegyében az Egyesült Államok által elkövetett emberi jogsértések veszélyes klímát teremtettek, és a világ minden térségében visszaélésekre bátorították a kormányokat.

Az AI különösen az amerikai kormány gyakorlatát támadta: a jelentés szerint az Egyesült Államok "messze nem az emberi jogok érvényesítésének az a világbajnoka, amelynek beállítja magát".

Változatlanul külföldi őrizetesek százai raboskodnak vádemelés és bírósági eljárás nélkül a guantánamói amerikai haditengerészeti támaszponton, és az amerikai kormány nemzetközi jogot sért azzal, hogy elutasítja a genfi konvenció alkalmazását e foglyokkal szemben, és megtagadja tőlük az ügyvédi segítséget.