Alfréd
-2 °C
2 °C

Még 200 millió nemzetközi segély az Afrikai Uniónak

MTI
2005.05.26. 15:12

Kétszáz millió dolláros pótlólagos adományt tettek a vezető nyugati országok az Afrikai Uniónak, hogy legyen miből ellátnia a békefenntartó feladatokat Szudán polgárháború dúlta Darfúr tartományában.

134 millió dollárt Kanada ajánlotta föl az etióp fővárosba összehívott nemzetközi adományozó konferencián, csütörtökön. Az USA 50 milliót, Nagy-Britannia 12 milliót, a többi ország kisebb összegeket és katonákat ajánlott föl, válaszul az Afrikai Unió kérésére, mivel a korábban összegyűjtött összeg és a becsült szükségletek között (723 millió) 350 milliós hiány tátongott.

Az Afrikai Unió 2270 katonát küldött Nyugat-Szudánba, egy akkora területre, mint amilyen Franciaországé. Ezt a létszámot szeretné 12 ezer 300-ra növelni, s fel akarja szerelni harci helikopterekkel és páncélozott szállító járművekkel, hogy el tudja látni feladatát. A NATO ehhez megígérte szállító kapacitását és katonák kiképzését.

Darfúrban 2003 februárja óta mintegy 180 ezer ember halt meg az ugyanarra a földre igényt tartó fekete földművesek és a nomád arabok közötti összecsapásokban, az ezt kísérő mészárlásokban, pusztításban, éhínségben és betegségekben.