Géza
-11 °C
-4 °C

Leváltották az amerikai bázisokról nyilatkozó román tábornokot

MTI
2005.05.28. 17:21

A román nemzetvédelmi miniszter leváltotta a hadsereg stratégiai tervezési igazgatóságának vezetőjét, mert nyilvánosan beszélt arról, hogy az Egyesült Államok katonai támaszpontokat akar létesíteni a Fekete-tenger közelében - közölte a román védelmi minisztérium szombaton.

Valeriu Nicut dandártábornok szerdán Bukarestben egy, a globális biztonság kérdéseiről tartott nemzetközi konferencia után újságíróknak azt mondta, hogy az Egyesült Államok legkésőbb egy éven belül három bázist létesít Romániában. Bukarest az Egyesült Államok rendelkezésére bocsátja a Konstanca megyei Mihail Kogalniceanu légi támaszpontot, a 34. dandár laktanyáját és a babadagi lőteret.

Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszter május elején elégedetlenségét fejezte ki az információk nyilvánosságra kerülése miatt. Teodor Atanasiu nemzetvédelmi miniszter szombaton úgy döntött, hogy leváltja a dandártábornokot, mert "engedély nélkül nyilatkozott a sajtónak" illetve azért, mert Románia és az Egyesült Államok között még nem jött létre megállapodás a támaszpontok ügyében. Nicut a hadseregben marad, de más megbízatást kap.

A Konstanca kikötőjében lévő támaszponton állomásozott 3500 amerikai katona 2003 februárjában és márciusában, az iraki háborúra készülődve. Az olaszországi bázisokon tartózkodó amerikai ejtőernyősök a háború első napjaiban Konstanca közbeiktatásával repültek Észak-Irakba. Az amerikai légierő az afganisztáni háború idején is használta ezt a támaszpontot. Jelenleg nem állomásozik egyetlen amerikai katona sem az immár NATO-tag Romániában.