Ágnes
-1 °C
2 °C

A kormányzópárt nyeri az etióp választásokat

MTI
2005.05.28. 18:09

A kormányzópárt és szövetségesei szerezték meg a többséget Etiópia 547 fős parlamentjében - jelentette be szombaton az addisz-abebai központi választási bizottság a törvényhozási választások nem végleges eredményét ismertetve.

Zenavi kormányfő pártja, az Etiópiai Népi Forradalmi Demokratikus Front (EPRDF) 269 mandátumot szerzett, míg a kormányzópárttal szövetségre lépett, négy független kis párt 14 képviselői helyet birtokol a május 15-i szavazás előzetes eredménye szerint, amely 453 képviselői helyre leadott szavazatok összeszámlálásán alapul - mondta Getahun Amogne, a központi választási bizottság szóvivője.

A miniszterelnök pártjának - amely az előző parlamentben még elsöprő többséggel, 481 képviselői hellyel rendelkezett - további öt mandátum begyűjtésére van szüksége ahhoz, hogy önállóan, a szövetséges pártok segítsége nélkül kormányozhasson.

A szavazás végleges eredményét várhatóan június 8-án ismertetik, de a közzétételt késleltetheti a jelöltek által benyújtott több száz panasz és csalásról szóló bejelentés kivizsgálása.

Az Európai Unió választási megfigyelői szerdai közleményükben arra figyelmeztettek, hogy az eredmények kihirdetésének elodázása növeli a csalás eshetőségét. A lassan csörgedező eredmények, a kormányzópárt és az ellenzék győzelemről szóló, egymásnak ellentmondó bejelentései, valamint az ellenzék kitiltása az állami médiából egyaránt vészjósló a választási folyamatra nézve - állapították meg az EU-megfigyelők.