Géza
-12 °C
-4 °C

Választások Libanonban

MTI/AP
2005.05.29. 09:37
Libanonban vasárnap reggel megkezdődtek a parlamenti választások. Az első szavazóhelyiségek Bejrútban nyíltak meg helyi idő szerint reggel 7 órakor (közép-európai idő szerint 6 órakor). A túlnyomórészt szunnita lakosságú fővárosban Szaad al-Haríri, a február 14-én merényletben meggyilkolt Rafík Haríri néhai kormányfő fia által vezetett ellenzéki Jövő Tömbjének nagy győzelme várható. Választási szövetségéhez csatlakozott az ellenzék vezetője, Valid Dzsumblatt drúz politikus és a radikális iszlám Hezbollah szervezet is.

A többi libanoni régióban a következő három vasárnapon rendezik a választásokat. Várakozások szerint az új parlamentben azok a pártok fogják adni a többséget, amelyek a szíriai csapatok kivonását követelték (ez április végén megtörtént). A libanoni polgárháborút követő három eddigi parlamenti ciklusban a parlamentet a Szíria-barát politikai erők uralták.

A választások tisztaságára az Európai Unió és az ENSZ több mint száz megfigyelője ügyel. Libanon egészében összesen mintegy 3 millió választásra jogosult állampolgár járulhat az urnákhoz, akiknek 59 százaléka muzulmán.