Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Robbantások Irakban - hat halott

MTI
2005.05.29. 11:37
Magtámadtaj Irakban egy brit katonai konvojt vasárnap, a brit belügyminisztériumi szóvivő szerint a támadás több áldozatot követelt. Részletek egyelőre nem ismeretesek, az első jelentések szerint egy, az út mentén elhelyezett pokolgép robbant fel Amara városában, az ország délkeleti részén.

További pokolgépes merényletekben meghalt hat ember vasárnap reggel Irakban, és további 18 megsebesült. Gépkocsiba rejtett robbanószerkezet megölt egy rendőrt és két polgári személyt, valamint megsebesített további négy rendőrt és öt civilt Bagdadtól mintegy harminc kilométerrel délre, el-Madáin helység környékén.

Öngyilkos merénylő ült abban a gépkocsiban, amely az észak-iraki Kirkuktól 70 kilométerrel délre fekvő Tuz Kurmatu településen robbant fel, és megölt két polgári személyt, másik kilencet pedig megsebesített. A merénylő a Dzsalal Talabani iraki elnök vezette Kurdisztáni Hazafias Szövetség (PUK) kurd párt egyik kirendeltsége mellett, egy amerikai katonai menetoszlop ottani elhaladásakor robbantotta fel a gépkocsit - közölte a helység rendőrkapitánya.

Út mentén elhelyezett pokolgép robbanása okozta egy amerikai tengerészgyalogos halálát vasárnap a Bagdadtól 137 kilométerrel északnyugatra fekvő Haklaníja településen - közölte az amerikai h

adsereg. A katona egy gépkocsikonvojjal utazott. Az al-Kaida terrorhálózattal kapcsolatban álló Anszár asz-Szunna iraki terrorcsoport vasárnapra virradóan kiadott internetes közleményében azt állította, hogy japán túszuk három héttel korábban meghalt. A 44 éves Szaito Akihiko belehalt azokba a sebesüléseibe, amelyeket május 8-i elrablása során elszenvedett. Az internetes honlapon bemutattak egy olyan videofelvételt, amelyen a japán holtteste látható. A terrorcsoport egy szombati közleményben még azt állította, hogy a japán túszt kivégezték.