Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Csökkentik a szeriai-montenegrói hadsereg létszámát

MTI
2005.05.29. 17:37
Tízezer fővel csökken még az idén a szerbia-montenegrói hadsereg és a védelmi minisztérium létszáma. A belgrádi védelmi minisztérium sajtószolgálata vasárnap jelentette be, hogy az idei év végéig 9,3 ezer fővel csökkentik a katonaság kötelékében és a tárcánál szolgálatot teljesítő személyek számát. Szerbiában 1,4 ezer szerződéses katonát, illetve 5,3 polgári alkalmazottat bocsátanak el, míg Montenegróban fordított az arány: 1,8 szerződéses katonától és nyolcszáz civiltől válnak meg.

A létszámcsökkentést fokozatosan és különféle módon tervezik: elküldik a nyugdíjkorhatárt elért személyeket, sokaktól úgy szabadulnak meg, hogy egyes intézményeket kivonnak a védelmi minisztérium hatásköréből. A tárca így kívánja hatékonyabbá és olcsóbbá tenni az ország védelmi rendszerét, és megteremteni a feltételeket a haderőreform folytatásához.

A létszámcsökkentésnek alighanem az is az oka, hogy a katonaság igencsak pénzszűkében van, évről-évre rosszabb anyagi feltételek mellett működik. Szerbia-Montenegró összköltségvetésének nyolcvan százaléka a hadsereg finanszírozására megy el, de a kisebbik tagköztársaság egyáltalán nem kívánja fizetni a költségek ráeső részét.

15%

Náray Tamás Zarah

4999 Ft
4250 Ft
15%

Jo Nesbo Szomjúság

3980 Ft
3383 Ft