Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Szükségállapot Nicaraguában

MTI
2005.05.31. 01:02

Enrique Bolanos Geyer nicaraguai elnök hétfőn szükségállapotot vezetett be, részlegesen felfüggesztve az alkotmányt, így kívánva megoldást találni az energiaár-emelkedés okozta válságra. Az állami rádióban beolvasott rendelet szerint az intézkedés célja "a gazdasági stabilitás és a külföldi segélyek beáramlásának biztosítása".

Bolanos közölte: biztosítani szeretné, hogy Nicaragua ne térjen vissza "a sötét éjszakába", utalva ezzel az 1980-as évek gyakori áramszüneteire. Az intézkedés 11,83 százalékos áremelkedést irányoz elő a havi 150 kilowattórányi elektromos áramnál többet fogyasztók számára. Az elnök szerint az áramemelés a lakosságnak csupán a 25 százalékát érinti. A többi fogyasztói ár változatlan marad.

Bolanos közölte: intézkedéseket hoznak annak érdekében is, hogy az ország eleget tegyen a Nemzetközi Valutaalappal szemben vállalt kötelezettségeinek. A rendelet értelmében a tiltakozással kapcsolatos jogokat 180 napon át korlátozzák. Az elnöknek hetvenkét órán belül be kell nyújtania a rendelet jóváhagyásra az ellenzéki többségű nemzetgyűlésbe.