Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Heves összetűzések voltak Bolíviában

MTI
2005.06.01. 06:53

Heves összetűzések voltak helyi idő szerint kedden a bolíviai fővárosban tüntetők és rendőrök között. Tüntetők ezrei szállták meg a városközpontot. A parlament, amelynek létfontosságú intézkedéseket kellett volna hoznia az országot sújtó politikai és gazdasági válság kapcsán, döntésképtelen volt, mivel több honatya a tüntetők miatt nem jutott be a kongresszus épületébe.

A rohamrendőrség könnygázzal és vízágyúkkal próbálta meg feloszlatni a tüntető tömeget, akik dinamittal dobálták meg a rendvédelmi erőket. Az energiaágazat államosítását követelő tüntetők megszállták a 700 ezer lakosú fővárost és eltorlaszolták a repülőtérre vezető utat.

Földművesek, tanárok, bányászok és munkások két hete rendszeres tüntetéseket tartanak La Pazban, követelve, hogy Carlos Mesa elnök hallgassa meg követeléseiket. Az államfő ígéretet tett, hogy szavatolja a kongresszusi ülés biztonságát, ahol az új energiatörvény kiváltotta nagyszabású tiltakozó megmozdulásokkal kapcsolatos intézkedéseket vitattak volna meg. A törvényhozás várhatóan helyi idő szerint szerda délután ül össze.