Ágnes
-1 °C
2 °C

Merénylet egy kandahári mecset ellen

MTI
2005.06.01. 09:28

Tizenhét halottja és 72 sebesültje van a a dél-afganisztáni Kandahár egyik mecsetében szerdán reggel elkövetett robbantásos merényletnek - közölte a helyi rendőrség A detonáció a városközpontban lévő, Abdul Fajaz molláról elnevezett mecsetben következett be. A szentélyt egy magas rangú iszlám vallási vezetőről nevezték el, akit vasárnap lőttek le a városban feltételezett tálib harcosok és az őt gyászolók gyűltek össze imádságra. Fajaz Hamid Karzai afgán elnök támogatójának számított és egy héttel meggyilkolása előtt arra a szólította fel a lakosságot, hogy ne támogassák a lázadókat.

A helyi hatóságok feltételezése szerint a robbantást öngyilkos merénylő követte el. A halálos áldozatok van Kabul rendőrfőnöke is, aki a gyászszertartásra érkezett. Négy sebesült állapota súlyos.

Közben a városban egy másik pokolgép is felrobbant, ugyanazon a helyen, ahol Fajazt megölték. Ennek áldozatairól egyelőre nem érkezett jelentés. Kandahár a tálibok egyik legfontosabb központja volt, mielőtt 2001 őszén az Egyesült Államok vezette koalíciós erők megdöntötték szélsőséges iszlám rendszerüket. Az elmúlt hónapokban a lázadók ismét erőre kaptak, számos robbantásos merényletet és más támadásokat hajtottak végre. A koalíciós erők és az afgán hadsereg március óta közel 200 lázadót öltek meg, és több tucatnyit foglyul ejtettek a márciusban indított offenzívájuk óta.