Mátyás
-6 °C
1 °C

Öngyilkos merénylő robbantott Bagdadban

MTI
2005.06.01. 11:47

Öngyilkos merényletet hajtottak végre a bagdadi repülőtéri út legfontosabb ellenőrző pontjánál, de a felrobbanó gépkocsi csak a támadót ölte meg, és hét iraki civilt megsebesített. A kamikaze vezető az egyes számú útellenőrző pontnál robbantotta fel magát szerda reggel - közölte a belügyminisztérium. A torlasznál szűrik meg a nemzetközi repülőtérre igyekvő személyeket. A feladatot iraki katonák és egy őrző-védő magáncég végzik.

A Bagdadban vasárnap óta folyó amerikai rajtaütések sikerre vezettek: elfogták a volt diktátor, Szaddám Huszein titikosszolgálatának egyik kémjét, aki merényleteket finanszírozott a fővárosban, és operatőrként is részt vett a terroristák tevékenységében: filmre vette támadásaikat, majd a felvételeket elhelyezte az interneten. Rajta kívül elfogtak három körözött terroristát is.

Májusban ötödével megnőtt a merényletekben meghalt irakiak száma a bagdadi kormány adatai szerint. Életét vesztette 672 ember (434 civil, 150 belügyis, 88 katona) és megsebesült 1174. Áprilisban e két szám 567 és 668 volt. A növekedés második hónapja tart, áprilisban majdnem ötvenszázalékos volt márciushoz képest. A védelmi minisztérium közlése szerint májusban 287 lázadót öltek meg az áprilisi 64-gyel szemben.