Benedek
-4 °C
5 °C

Etnikai tömeggyilkosság Elefántcsontparton

MTI
2005.06.01. 18:44
Negyvenhét embert mészároltak le etnikai indíttatású támadásokban szerdára virradóra Elefántcsontpart nyugati részén, az áldozatok közül tizenegyet elevenen elégettek, közölte az afrikai ország egyik minisztere.

Eric Viktor Kahe, a közigazgatási reformok minisztere elmondta, hogy ismeretlen támadók az ország nyugati részén fekvő Duékoué nagyváros környékén fekvő falvakat rohantak meg. A várostól öt kilométerre fekvő Guitrozon faluban 28 embert öltek meg; az áldozatok többségét agyonlőtték vagy elvágták a torkukat, 11 helyi lakos pedig azért halt meg, mert a támadók rájuk gyújtották házaikat. A fegyveresek ezzel egy időben két másik falut is megtámadtak, tovább növelve a halottak számát.

Duékoué térségében április végén is etnikai indíttatású összecsapások törtek ki a helyi nemzetiségek tagjai és az ország északi részéből származó diula törzs tagjai között. A térség az etnikai indíttatású erőszak gyújtópontja; az afrikai országban csaknem három éve tart a kormány és fegyveres lázadók konfliktusa, amelyre szintén rányomja bélyegét az etnikai indíttatású erőszak.