Zelma, Rajmund
-4 °C
3 °C

Irak északi részére költöztek a merénylők

MTI
2005.06.02. 19:07

Harminchárom ember vesztette életét csütörtökön Irak északi részén merényletekben és támadásokban, jelezve, hogy az iraki felkelők a Bagdadban napok óta zajló lázadóellenes razziák miatt az északi országrészbe helyezték át támadásaik súlypontját.

Tizenkét ember halt meg, 38 megsérült csütörtök reggel az arab ország északi részén fekvő Túz Húrmátliban egy pokolgép robbanása következtében, a támadásért az Anszár asz Szunna szervezet vállalta a felelősséget.

Egy órával később pokolgép robbant a Bagdadtól 65 kilométernyire északkeletre lévő Baakúbában is. A robbantás elkövetőjeként az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat Abu Muszab az-Zarkávi vezette iraki szárnya jelentkezett internetes közleményében.

Ezzel közel egy időben az ország északi részén fekvő Kirkukban is történt egy öngyilkos merénylet, amely két járókelő halálát, további nyolc személy sérülését okozta A Bagdadtól északra fekvő más térségekben csütörtökön további 10 iraki és egy török kamionsofőr vesztette életét különböző támadásokban - közölték iraki biztonsági források.