Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Felszámolná emberi jogi bizottságát az ENSZ

MTI/AFP
2005.06.04. 08:03

Közzétette az ENSZ reformjára vonatkozó tervezet szövegét New Yorkban Jean Ping, az ENSZ-közgyűlés elnöke. A pénteken publikált dokumentum az ENSZ reformját és az "évezred fejlesztési célkitűzéseinek" megvalósítási eszközeit taglalja. A szöveget az ENSZ megalakításának 60. évfordulója alkalmából rendezett, szeptemberi értekezleten fogadtatják el az állam- és kormányfőkkel.

A tervezet négy fő témára összpontosít: a fejlődésre, a békére és kollektív biztonságra, az emberi jogokra és az ENSZ megerősítésére. A dokumentumtervezet Kofi Annan főtitkár márciusban benyújtott jelentésén alapul. A szöveg szerint a közösségnek egyszerre kell fellépni a szegénység és az alultápláltság, az elmaradottság okozta betegségek, az államközi konfliktusok, a polgárháborúk, a népirtások, az analfabetizmus, a nemek közötti egyenlőtlenségek és a környezeti ártalmak ellen.

A dokumentum nem tér ki részleteiben a legvitatottabb kérdésre, a Biztonsági Tanács bővítésére, csupán a tanács nagyszabású reformja mellett száll síkra, amelynek célja a BT "képviseleti jellegének és átláthatóságának fokozása, döntései legitimitásának növelése". A dokumentum felszólít valamennyi államot, hogy csatlakozzanak az atomsorompó-egyezményhez, illetve a vegyi és bakteriológiai fegyverek tilalmáról szóló egyezményekhez.

A dokumentum támogatja az ENSZ hitelét vesztett emberi jogi bizottságnak megszüntetését, és a helyébe állandóan ülésező tanács létrehozását irányozza elő, amelynek tagjait az ENSZ-közgyűlés választaná kétharmados többséggel.