Ágnes
-1 °C
2 °C

Tízezrek tüntettek az azeri vezetés ellen

MTI
2005.06.04. 20:20
Az azeri vezetés lemondását követelte több tízezer tüntető szombaton a fővárosban, Bakuban. "Szabadságot akarunk" feliratú táblákat tartottak a magasba, amelyeken a szöveg hátterében George Bush amerikai elnök portréja volt látható. A résztvevők számáról szemtanúk adtak becslést. Először fordult elő a 2003-as elnökválasztás óta, hogy a rendőrség nem oszlatott föl erőszakosan egy tüntetést. Az akkori elnökválasztást Ilham Aliyev nyerte meg, fia az előző elnöknek, Heydar Aliyevnek, aki nem sokkal utána meghalt.

A tavalyi ukrajnai narancsos forradalomra való utalással a Yeni Fikir ifjúsági mozgalom tagjai a szombati tüntetésen narancs színű inget és fejpántot viseltek. "Normális kormányt akarunk, azt, hogy a jelenlegi vezetők távozzanak a hatalomból" - jelentette ki Ruslan Bashirli, a Yeni Fikir vezetője. A mozgalom mellett számos más ifjúsági szervezet jött létre a novemberre tervezett parlamenti választásokat megelőző időben. Bashirli közölte, hogy mozgalma a választások alkalmával el akar indítani egy "békés, bársonyos forradalmat".

Ilham Aliyev kormánya eddig mindig erőszakosan lépett fel a tüntetőkkel szemben. A rendőrök rendszerint gumibottal ütötték a demonstrálókat, többeket előállítottak közülük. Európai országok és az Egyesült Államok tiltakozott az erőszakos fellépések miatt, így a szombati tüntetésre engedélyt kaptak a szervezők.

15%

Náray Tamás Zarah

4999 Ft
4250 Ft
15%

Jo Nesbo Szomjúság

3980 Ft
3383 Ft