Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Százezrek tüntettek a spanyol fővárosban

MTI
2005.06.04. 21:49
Több százezer ember tiltakozott szombaton Madridban az ellen, hogy a spanyol kormány tárgyalásokba bocsátkozzon a Baszk Haza és Szabadság (ETA) baszk szakadár fegyveres szervezettel. A tüntetők a terrorcselekmények áldozatainak hozzátartozóit tömörítő szervezet (AVT) felhívására vonultak az utcára, de a megmozdulást a jobboldali spanyol ellenzék is támogatásáról biztosította.

A szervezők több mint egymillióra, a spanyol országos rendőrkapitányság pedig 200 ezerre becsülte a résztvevők létszámát. A madridi rendőrség 850 ezres becslést közölt. A spanyol főváros önkormányzata a jobbközép ellenzéki Néppárt (PP) irányítása alatt áll.

A csendes felvonulás résztvevői az ellen kívántak tiltakozni, hogy a spanyol parlament május 17-én támogatta a szocialista párti kormányzatnak azt a javaslatát, hogy kezdjenek párbeszédet - ha hivatalos tárgyalásokat nem is - a baszk szakadár szervezettel, feltéve, hogy az ETA leteszi a fegyvert. Az ETA az 1960-as években kezdett harcot Baszkföld elszakításának céljából, azóta terrorakcióiban több mint 800 ember vesztette életét.