Emőke
-4 °C
9 °C

Megkezdődött a választások második fordulója Libanonban

MTI
2005.06.05. 09:19
Megkezdődött vasárnap reggel a parlamenti választások második fordulója Libanonban, ahol ezúttal az ország déli részén mintegy 665 ezer választásra jogosult állampolgár 23 képviselői mandátumról dönthet. A szavazóhelyiségek közép-európai idő szerint 6-tól 17 óráig tartanak nyitva a síita többségű déli területeken. A választások harmadik és negyedik fordulóját a következő két vasárnapon rendezik meg.

A második forduló biztos győztesének igérkezik a Szíria-barát síita Hezbollah és Amal mozgalom, más politikai csoportok a dél-libanoni régiókban alig játszanak szerepet. A keresztények és szunnita muzulmánok a választások bojkottjára hívtak fel, ezért a részvétel várhatólag alacsony marad.

A választások múlt vasárnapi első fordulóját Bejrútban, a fővárosban tartották, ahol az ellenzéki, Szíria iránt kritikával viseltető Szaad Haríri, a meggyilkolt korábbi miniszterelnök, Rafík Haríri fiának listája a belügyminiszter közlése szerint mind a 18 képviselői mandátumot megszerezte. A 29 évi szíriai katonai megszállást követő kivonulás után rendezett első választások első fordulójában a részvételi arány 27 százalékos volt, ami jelentősen elmaradt a 2000. évi választásokon regisztrált 33,8 százaléktól.

A választási törvény értelmében a 128 parlamenti helyet fele-fele arányban a keresztények és muzulmánok között osztják fel. Libanonban mintegy 3 millió választásra jogosult állampolgár él, akiknek 59 százaléka muzulmán, 41 százaléka pedig keresztény.