Valér
4 °C
8 °C

Összecsapás kínai textilgyári munkások és rendőrök között

MTI
2005.06.05. 16:06
Magasabb bért követelve textilgyári munkások ezrei csaptak össze több száz rendőrrel egy dél-kínai agglomerációs faluban - jelentette vasárnap egy kínai napilap.

A Kanton tartománybeli Hszintang város közelében lévő Cöngcseng faluban a feldühödött munkások pénteken a textilüzem elé vonultak, menekülésre kényszerítették annak őreit, majd felgyújtották motorkerékpárjaikat - olvasható a Hszinkuajpao című lap internetes kiadásában. Több száz rendőrt vezényeltek a helyszínre, aki könnygáz bevetésével feloszlatta a tömeget, amelynek létszáma akkorra már mintegy négyezerre nőtt.

Őrizetbe vettek 24 személyt, a tüntetés feltételezett szervezőit. A munkások azért akarnak magasabb bért, mert a falu biztonsági őrei havonta 15 jüannal magasabb lakbért követelnek tőlük. Egy munkás havi bére 700-800 jüan (70-80 euró). Az üggyel kapcsolatban vasárnap egyetlen hivatalos személyt sem lehetett elérni, de a helyi hatóságok állítólag békésen akarják megoldani a konfliktust. A kelendő kínai textíliák exportja miatt az ország éppen ádáz kereskedelmi vitában áll az Európai Unióval és az Egyesült Államokkal.