Sára, Márió
2 °C
6 °C

Megtartották választások második fordulóját Libanonban

MTI
2005.06.05. 21:12
A parlamenti választások második fordulóját tartották vasárnap Libanon déli részén, s megfigyelők bizonyosra veszik, hogy azon a Szíria-barát síita Hezbollah és Amal mozgalom nyert.

A szavazóhelyiségek közép-európai idő szerint 17 órakor zártak be. A választásokat első alkalommal felügyelték nemzetközi megfigyelők, miközben nem volt szíriai katonai jelenlét. Damaszkusz ez év április végén vonta ki katonáit a szomszédos országból, ahol 29 évig állomásoztak.

Az ország déli részén mintegy 665 ezer választásra jogosult állampolgár 23 képviselői mandátumról döntött. Nem hivatalos tájékoztatás szerint a részvétel délben elérte a húsz százalékot, és ez a nap végére elérhette a 35 százalék körüli értéket.

A választások múlt vasárnapi első fordulóját Bejrútban, a fővárosban tartották, ahol az ellenzéki, Szíriával szemben kritikus álláspontra helyezkedő Szaad Haríri, a meggyilkolt korábbi miniszterelnök, Rafík Haríri fiának listája a belügyminiszter közlése szerint mind a 18 képviselői mandátumot megszerezte.

A választási törvény értelmében a 128 parlamenti helyet fele-fele arányban a keresztények és muzulmánok között osztják fel. Libanonban mintegy 3 millió választásra jogosult állampolgár él, akiknek 59 százaléka muzulmán, 41 százaléka pedig keresztény. A választások harmadik és negyedik fordulóját a következő két vasárnapon rendezik meg.