Valér
2 °C
8 °C

Ki kellett menteni az elnöki palotából a bolíviai államfőt

MTI/AFP
2005.06.07. 06:11

Bejelentette lemondását Carlos Diego Mesa Gisbert bolíviai elnök a latin-amerikai országot sújtó súlyos politikai és gazdasági válság miatt. A politikus hétfő esti televíziós beszédében jelentette be lemondását, és egyúttal felszólította a törvényhozást, hogy döntsön a lemondó nyilatkozat elfogadásáról vagy elutasításáról.

A három hete tüntető civilek kétségbe vonták Mesa távozási szándékának őszinteségét, mivel az államfő beszédében nem közölte, hogy lemondó nyilatkozatát visszavonhatatlannak tekinti. "Ez csak félig lemondás" - vélekedett Evo Morales szocialista képviselő, a bolíviai ellenzék vezéregyénisége.

Mesa azután döntött a távozásról, hogy hétfőn az energiaágazat államosítását követelő több tízezer - egyes jelentések szerint több mint 80 ezer - tüntető valósággal megbénította a bolíviai főváros, La Paz belvárosát. A demonstrálók az 1997 óta külföldi kézben lévő bolíviai gázágazat államosítását, illetve az elnök távozását követelték. Mesát hétfő délután két órára ki kellett menteni az elnöki palotából, mert a tüntetők csaknem áttörték az épület köré vont rendőrkordont. A kormányellenes tüntetések már néhány hete tartanak.