Auguszta
-4 °C
2 °C

A Pentagon nem kért elnézést a Korán-gyalázásért

MTI/Reuters
2005.06.07. 06:42

Elutasította az amerikai védelmi minisztérium hétfőn azt a felhívást, hogy zárja be a terrorgyanús külföldieket őrző guantánamói fogolytábort. A Pentagon sajnálkozását sem volt hajlandó kifejezni amiatt, hogy a tábor őrei több esetben tiszteletlenül bántak a Koránnal.

A fogolytábor bezárására a szenátus külügyi bizottságának rangidős demokrata tagja szólította fel a tárcát, mivel szerinte a kegyetlen bánásmódról elhíresült létesítmény veszélyt jelent az amerikai állampolgárok biztonságára nézve, mert a "legjobb propagandaeszköz, amely csak létezik a világon terroristák toborzására".

Bryan Whitman Pentagon-szóvivő washingtoni sajtóértekezletén hangsúlyozta, hogy a börtöntáborban "nagyon, nagyon, nagyon veszélyes embereket" is őriznek, akik nem csupán amerikai állampolgároknak, hanem az Egyesült Államok tengerentúli szövetségeseinek is ártani akarnak. Whitman nem volt hajlandó a Pentagon sajnálkozásának hangot adni azzal kapcsolatban, hogy a guantánamói tábor amerikai őrei több esetben tiszteletlenül bántak a Koránnal.