Auguszta
-4 °C
2 °C

Bezártak több ausztráliai nagykövetséget

MTI
2005.06.09. 07:02

Gyanús küldemények miatt csütörtökön bezárták több külföldi ország ausztráliai nagykövetségét, köztük az amerikai, a brit és a japán külképviseletet - közölte az ausztrál rendőrség.

Canberrai tisztségviselők szerint gyanús csomagot kapott Dél-Korea nagykövetsége is. Az ausztrál parlamentbe szintén érkezett gyanús - fehér port tartalmazó küldemény -, aminek következtében elrendelték a törvényhozás épületének részleges lezárását. Az ausztrál rendőrség szóvivője közölte, hogy a szóban forgó küldeményeket biztonságos helyre vitték.

A héten ez már nem az első ilyen eset Canberrában: kedden Indonézia nagykövetsége kapott gyanús csomagot, ráadásul egy héten belül immár másodszor. A fenyegetést a hatóságok összefüggésbe hozzák azzal, hogy Indonéziában nemrég 20 évi börtönre ítéltek kábítószer-csempészés vádjával egy ausztrál nőt, s az eset nagy felháborodást keltett Ausztráliában.

"A küldeményt megvizsgálták, s az ártalmatlannak bizonyult" - mondta kedden újságíróknak az ausztrál szövetségi rendőrség szóvivője. A nagykövetség egyik dolgozója hozzátette, hogy a zavarkeltő csomag ezúttal is port tartalmazott, csakúgy mint a múlt pénteken postázott küldemény. Akkor a képviselet személyzetének 46 tagját helyezték egészségügyi zárlat alá, attól tartva, hogy a por esetleg halált okozó lépfene-baktériumokat tartalmaz.