Szilárda
0 °C
6 °C

Két aknagránátot lőtt ki az ETA a zaragozai repülőtérre

MTI
2005.06.10. 15:34
Aknavetőből kilőtt két gránát csapódott be pénteken az észak-spanyolországi Zaragoza repülőterére egy órával azután, hogy egy ismeretlen az ETA (Baszk Haza és Szabadság) szakadár szervezet nevében telefonon figyelmeztetett a támadásra, közölte a helyi rendőrség.

A merényletnek az első jelentések szerint nem volt áldozata, és súlyos kárt sem okozott. A gránátok a repülőtér termináljától mintegy 300 méterre csapódtak be. Az épületet még időben kiürítették, miután a fenyegető telefonhívás befutott a Gara című baszk napilaphoz és a baszk tartományi közlekedési hatósághoz. A támadás célpontjául szolgáló légikikötő a fapados járatokat üzemeltető Ryanair légitársaság gépeit fogadja. Egy órával a robbanás után a társaság egy gépét egy közeli katonai támaszpontra irányították át, ahol sikeresen landolt.

Robbantások
Az ETA több mint féltucat - halálos áldozatokkal nem járó - robbantásos merényletet követett el azóta, hogy a spanyol parlament május közepén fölhatalmazta José Luis Rodríguez Zapatero kormányfőt, kezdjen tárgyalásokat a szakadár szervezettel, ha az hajlandó lemondani az erőszakról.