Alfréd
-2 °C
2 °C

Ideiglenesen szabadlábra helyezték Perisicet Hágában

MTI
2005.06.11. 13:59
Perének kezdetéig ideiglenesen szabadlábra helyezte Momcilo Perisic nyugalmazott tábornokot, volt jugoszláv vezérkari főnököt szombaton a hágai Nemzetközi Törvényszék. A jugoszláv hadsereg egykori vezérkari főnöke, a Djindjic-kormány volt miniszterelnök-helyettese várhatóan szombat este érkezik meg Belgrádba.

A nyolcrendbeli háborús, illetve ötrendbeli emberiesség elleni bűnök elkövetésével vádolt Momcilo Perisic önként adta fel magát márciusban, és ártatlannak vallja magát. A volt vezérkari főnököt a Szarajevó ostroma (1992-1995), a boszniai Srebrenica ostroma (1995) és a Zágráb elleni támadás (1995 májusa) során elkövetett bűncselekmények miatt állították a Nemzetközi Törvényszék elé.

Mintegy nyolcezer muzulmán férfit és fiút gyilkoltak meg a szerb erők Srebrenica 1995. július 11-i elfoglalása után. A Nemzetközi Törvényszék 2004. április 19-én népirtásnak minősítette a srebrenicai mészárlást. Perisic a hetedik Szerbia-Montenegróból származó vádlott, akit a hágai Nemzetközi Törvényszék szabadlábra helyezett a per kezdetéig. Ez annak eredménye, hogy a szerb kormány törvényes kötelezettségével összhangban kezeskedett Hágánál a tábornokért.