Beáta, Izolda, Lea
-4 °C
4 °C

Helyettest szeretne a palesztin elnök

MTI
2005.06.11. 19:03

Elutasította a szélsőséges palesztin csoportok gyors lefegyverzését szombaton Nászír al-Kidva palesztin külügyminiszter. A fegyverek birtoklása törvényes mindaddig, amíg tart a palesztin területek megszállása - jelentette ki televíziós nyilatkozatában a miniszter. Hozzáfűzte ugyanakkor, hogy a fegyverek bevetését az eddigieknél jobban kell ellenőrizni, nem szabad megengedni, hogy azokat a törvények megsértése céljából alkalmazzák.

Különböző radikális csoportok mintegy 40 fegyveres tagja szombaton támadást indított a palesztin biztonsági erők egyik központi épülete ellen Gáza városában. A több órás tűzharcban senki nem sebesült meg.

Mahmúd Abbász palesztin elnök szombaton törvénytervezetet terjesztett elő, amely egyebek között előirányozza az elnökhelyettesi tisztség létrehozását. Az Al-Ajjám című palesztin napilap szerint Abbász kijelentette: a törvényjavaslattal azt kívánja megakadályozni, hogy hatalmi vákuum keletkezzen abban az esetben, ha esetleg lemondana, megbetegedne vagy meghalna. A lap hozzáfűzte: Abbász elődje, Jasszer Arafat mindvégig elutasította, hogy helyettest nevezzen ki.

Mahmúd Abbász egy bizottságot is létrehozott, amelynek a korrupció elleni harcot kell irányítania. A bizottság a palesztin elnök elképzelése szerint független, és gyanú esetén eljárást folytathat minden politikus, illetve hatósági alkalmazott ellen.