Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Alacsony részvétel az olasz bioteikai törvény népszavazásán

MTI
2005.06.12. 18:07
Az öt százalékot sem érte el a részvétel vasárnap délig az olasz bioetikai törvényről rendezett kétnapos népszavazáson.

A belügyminisztérium által közzétett adatok szerint az arra jogosultaknak csupán 4,6 százaléka adta le voksát az első négy óra alatt. Ahhoz, hogy a népszavazás érvényes legyen, a jogosultak felének plusz egy főnek kellene élnie szavazati jogával. A referendumra 50 millióan kaptak részvételi felszólítást.

Az olasz választópolgárok hétfő délutánig nyilváníthatnak véleményt a mesterséges megtermékenyítést szabályozó törvényről, amely egyike a legszigorúbbaknak Európában. Szakértők szerint legalább a 34 százalékot el kell érnie a részvételnek vasárnap estig ahhoz, hogy az érvényesség szempontjából bíztatónak lehessen nevezni.

A mostani referendum - témája miatt - fokmérője lehet a római egyház befolyásának is. A túlnyomórészt katolikus ország polgárait a püspökök - a Vatikán és XVI. Benedek pápa nyílt támogatásával - a referendumtól való távolmaradásra szólították fel. Az egyház nyíltan ellenzi a mesterséges megtermékenyítés liberalizálását, amely csak a hatályos törvény módosítása nyomán válna lehetővé. Carlo Azeglio Ciampi államfő viszont nyilvánosan bejelentette, hogy elmegy szavazni - azt azonban nem közölte, hogy igennel vagy nemmel voksol-e.