Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Nem számolják fel a guantánamói börtönt

MTI
2005.06.13. 00:52
Washington nem tervezi a guantánamói támaszpontján lévő, sok bírálatra okot adó börtön felszámolását - derül ki Dick Cheney amerikai alelnök Fox News televíziónak adott, hétfőn sugárzandó interjújából.

"Fontos megérteni, hogy a Guantánamón fogva tartottak rossz emberek. Úgy értem, többségükben terroristák, akiket Afganisztán harcmezőin, vagy az al-Kaida terrorhálózat üldözése során fogtak el" - mondta az amerikai adminisztráció második embere. "Megvizsgáltuk a fogva tartottakat, többet szabadon engedtünk, visszaküldtünk a hazájába, s az igazán megrögzöttek maradtak csak" - tette hozzá.

A kubai támaszponton kialakított börtönben mintegy 540 embert tartanak fogva jelenleg. Sokuk több mint három éve raboskodik anélkül, hogy bármilyen vádat emeltek volna ellene. A többség 2001-2002-ben Afganisztánban, a tálibok elleni hadművelet idején került fogságba, és abban a reményben küldték őket Guantánamóra, hogy hasznos információkkal szolgálnak az al-Kaida terrorista hálózatról.

Emberi jogi aktivisták és - többségükben demokrata párti - amerikai törvényhozók többször sürgették a börtön bezárását, miután híre ment, hogy a fogva tartottakat kínozzák és megalázzák. George Bush elnök közölte, hogy a kormányzat megvizsgálja, milyen más lehetőségei vannak a foglyok őrizetben tartásának. Az amerikai szenátus jogi bizottsága szerdán meghallgatást tart a guantánamón raboskodókkal szembeni bánásmód kérdésében.