Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Szaddám Huszein védője európai tárgyalást szeretne

MTI
2005.06.13. 10:43
Szaddám Huszein megdöntött iraki diktátor egyik védője azt szeretné, ha Európában folytatnák le a pert védence ellen. Tisztességes eljárásra elsősorban Svédországban, Ausztriában, Svájcban vagy Hollandiában lehetne számítani, míg egy Irakban lefolytatott per aligha lenne tisztességes, jelentette ki a svéd SVT televízióban vasárnap Giovanni di Stefano.

A Londonban élő jogász kijelentette, a két évvel ezelőtt megbuktatott iraki elnök ügyvédei érvényt akarnak szerezni annak az alkotmányba foglalt paragrafusnak, amely szerint Szaddám Huszein büntetőjogi immunitást élvez. Ezt az 1969-ben az ENSZ-nél letétbe helyezett és azóta meg nem változtatott irkai alkotmány tartalmazza.

Vádpontok
Szaddám Huszeint 2003 decemberében fogták el amerikai katonák az iraki Tikrít közelében, és azóta egy amerikai katonai börtönben őrzik, nem messze a bagdadi repülőtértől. Az ügyészség tucatnyi pontból álló vádiratot készített elő ellene, amelyek közül többel kapcsolatban kiszabható akár halálbüntetés is. Ilyen vádpont például politikai ellenfelek meggyilkolása, vagy az Irán elleni háborúban a kurdok lakta falvak elleni mérgesgáz-támadás, a Kuvait elleni invázió, valamint kurd és síita felkelés leverése az 1991 évi első öbölháborút követően.