Ágnes
-1 °C
2 °C

Megsemmisítették egy texasi fekete férfi halálos ítéletét

MTI
2005.06.13. 20:56
Az amerikai legfelsőbb szövetségi bíróság hétfőn megsemmisítette egy fekete férfi halálbüntetését azzal az indoklással, hogy a texasi perben az esküdtek egy kivételével fehérek voltak, mivel a kiválasztásuk során az ügyészek körmönfont kifogásokkal elutasították a fekete jelölteket.

A kilenctagú taláros testület hat szavazattal három ellenében hozta meg döntését, amelyben a sajtó a halálbüntetésben élen járó Texas joggyakorlatának a bírálataként értelmezett. A legfelsőbb bírák érvénytelenítették az utolsó előtti fellebbviteli fokon is megerősített halálbüntetést s elrendelték Thomas Miller-EL perének az újratárgyalását, akit azzal vádolnak, hogy 1985-ben meggyilkolt egy 25 éves szállodai alkalmazottat.

A halálbüntetést 1976-ban állították helyre az Egyesült Államokban és az azóta kivégzett több mint 900 ember egyharmadán Texasban hajtották végre a halálos ítéletet. A bírák tavaly három texasi halálos ítéletet is érvénytelenítettek különféle okokból, és mind a három ügyben afro-amerikai volt a vádlott.