Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Piaci árusok forradalma Kirgizisztánban

MTI/AFP
2005.06.14. 19:59

Folytatódott a piaci árusok és egy üzletember magánhadseregének szembenállása kedden Kirgizisztán déli részén, Os városában. Hétfői összecsapásukban heten sebesültek meg. A kirgiz belügyminiszter szerint Osban Bajamann Erkinbajev üzletember és parlamenti képviselő ötszáz fegyverese néz szembe százötven árussal, akik be akarnak hatolni a képviselő helyi irodájába. A rendőrség a két csoport között helyezkedett el, hogy megakadályozza az összecsapásukat.

Hétfőn Erkinbajev emberei rálőttek a tüntetőkre, és hetet megsebesítettek, kettőt közülük súlyosan. Az árusok az ellen tiltakoztak, hogy Erkinbajev "maga alá gyűrte" a déli országrész kereskedelmét, és négyszeresére emelte az adót Kara-Szu városban, ahonnan az árusok jöttek. Az üzbég határon fekvő Kara-Szuban van a térség legfontosabb piaca.

Kirgizisztánban tavasz óta ingatag a belpolitikai helyzet, amióta márciusban ellenzéki tüntetők elűzték a hatalomból Aszkar Akajev elnököt, aki szerintük elcsalta a parlamenti választásokat. Bajaman Erkinbajev képviselő a megmozdulások egyik kulcsfigurája volt. Áprilisban egy ismeretlen fegyveres rálőtt és megsebesítette, de az ügyészség szerint a támadásnak valószínűleg nem politikai oka volt.

Az országba érkezett kedden az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának küldöttsége az üzbegisztáni Andizsánban ez év májusában történt véres események feltárására.