Bernadett
0 °C
4 °C

Az orosz pártok a 'politikai cenzúra' eltörlését kérik

MTI
2005.06.15. 22:15
Az orosz politikai paletta legkülönbözőbb pártjai szerdán együtt követelték Vlagyimir Putyin államfőtől "a politikai cenzúra" eltörlését, és igényt formáltak arra, hogy a televíziós állomások biztosítsanak nekik műsoridőt.

A szólásszabadság védelmére május 22-én megalakult bizottság, amely 35 politikai és emberi jogi szervezetet tömörít, élénk vita után úgy döntött: nyilatkozatban fordul Vlagyimir Putyin államfőhöz és az elnöknek elküldendő kiegészítő levelet eljuttatja az országos orosz televíziók vezetőihez is.

A dokumentumban kérik, hogy szüntessék meg "a nyílt és a rejtett politikai cenzúrát, semmisítsék meg a tiltott témák és a nem kívánatos személyek feketelistáját".

A bizottság a Jabloko (Alma) liberális párt székházában tartott ülést, amelyen azt az igényüket fogalmazták meg a résztvevők, hogy térjenek vissza az állami televíziók képernyőire az egyenes közvetítésű politikai viták, és azokba a politikai és a társadalmi szervezetek, illetve pártok minél szélesebb köre kapcsolódhasson be.