Benedek
-5 °C
5 °C

Bíróság elé lehet állhat a volt mexikói elnök

MTI
2005.06.16. 00:40
Bíróság elé lehet állítani Luis Echeverria volt mexikói elnököt diákmegmozdulások több mint harminc évvel ezelőtti vérbe fojtása miatt, döntött szerdán a mexikói legfelsőbb bíróság.

A testület 3:2 arányban határozott úgy, hogy az egykori államfőt és belügyminiszterét, Mario Moyát felelősségre lehet vonni 1971-es cselekedeteiért, mert a 30 éves elévülési idő esetükben csak 1976-ban, hivataluk letételekor, s mentelmi joguk ebből fakadó megszűnésekor kezdődött.

A jelenleg 83 éves Echeverria az első mexikói elnök, akit az ország modern történetében emberi jogi visszaélések miatt esetleg elítélnek. A legfelsőbb bíróság zöld utat biztosító határozata után most egy alsóbb szintű bíróságnak kell eldöntenie, hogy van-e elegendő bizonyíték az agg politikus ellen, aminek alapján kiadható a letartóztatási parancs.

A vád képviselői szerint a politikus 1971-ben utasítást adott félkatonai csoportoknak, hogy támadják meg a Mexikóvárosban tiltakozó megmozdulást tartó diákokat, s az akciónak egyes adatok szerint 12, más források szerint 40 halálos áldozata lett.