Piroska
-2 °C
5 °C

Az-Zavahri üzent az al-Dzsazírában

MTI
2005.06.17. 21:19
Az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat második számú vezetőjéről videórészleteket közölt az al-Dzsazíra arab hírtelevízió, bejelentve, hogy később sugározza az egész új felvételt. A videón Ajman az-Zavahri leszólja az Egyesült Államok közel-keleti reformterveit, és támadja a Nyugat-barát egyiptomi, pakisztáni és szaúd-arábiai kormányt.

A kezében géppisztollyal egy függöny előtt ülő, turbános Zavahri a tévébemondó szerint egyebek között "bírálta az amerikai reformkoncepciót", és elítélte, hogy a hatóságok Egyiptomban a múlt hónapban megtámadtak nőket egy kormányellenes tüntetésen. Az al-Dzsazíra által bemutatott filmrészlet alatt a műsorvezető azt mondta, hogy az-Zavahri kételkedik a békés tüntetések sikerességében. A bemondó nem közölte, hogy a felvétel, hogy került az arab hírtelevízió birtokába.

Az al-Kaida második számú vezetőjéről legutóbb ez év február 20-án közöltek felvételt. Akkor az-Zavahri azt jósolta, hogy a Nyugat vereséget szenved "új keresztes hadjáratában", amely több tízezer halottjába kerül, és gazdaságának összeomlásával jár majd. Szakértők úgy vélik, hogy az-Zavahri és Oszama bin Laden terroristavezér valahol az Afganisztán és Pakisztán közötti határtérségben bujkál.