Irén, Írisz
-2 °C
8 °C

Új palesztin választási törvény

MTI
2005.06.18. 14:26

Új, kompromisszumos választási törvényt fogadott el szombaton a palesztin törvényhozó tanács, elhárítva egy jelentős akadályt az eredetileg júliusra kitűzött, de azután meghatározatlan időre elhalasztott parlamenti választások elől.

Az új törvény vegyes választási rendszert ír elő, amelyben a törvényhozók fele az egyéni választókörzetekből, másik fele pedig a pártlistákra adott szavazatok arányában jut a parlamentbe. Az előző, májusban előterjesztett törvényjavaslat szerint a képviselők kétharmada került volna be a szavazókörzetekből és egyharmada a pártlistákról.

Mahmúd Abbász palesztin elnök e hónap elején jelentette be a választások elhalasztását, arra hivatkozva, hogy új választási törvény híján nincs elég idő azok júliusi megtartására. Abbász döntését sokan csak időnyerési kísérletnek tekintették nehéz helyzetben lévő pártja, a Fatah számára, amelynek a közelmúltbeli helyhatósági választásokon igen jól szerepelt Hamász szélsőséges mozgalom mind nagyobb kihívásával kell szembenéznie.