Piroska
-2 °C
5 °C

Nyugodtak voltak a választások Karabahban

MTI
2005.06.19. 19:55
Nyugalomban zajlottak le a parlamenti választások vasárnap, az örmények lakta kaukázusi Karabahban. A részvételi arány már délután jóval meghaladta az érvényesség küszöbét, amit a helyi politikusok a függetlenség támogatásaként értékeltek.

Az enklávé 150 ezer lakosát az 1991-es, nemzetközileg el nem ismert, örmény segítséggel kivívott függetlenség kikiáltása óta negyedik alkalommal szólították az urnákhoz, hogy a következő öt évre megválasszák 33 törvényhozójukat. Tizenegy képviselőt arányos szavazással, 22-et pedig többségi vokssal választanak be a parlamentbe. A választásokra orosz, ukrán, amerikai és közép-ázsiai civil szervezetek képviselői érkeztek megfigyelőként. Az első részeredmények hétfőre virradóra várhatóak.

Azerbajdzsán, amelyhez a terület nemzetközi jogilag tartozik, törvénytelennek minősítette a választást, mivel szerinte több százezer elmenekült helyi lakost - azerieket - kizártak abból. Örményország ki akarja erőltetni a megszállás törvényesítését, de választásokat és népszavazást nem lehet tartani, amíg helyre nem áll Azerbajdzsán fennhatósága - nyilatkozták Bakuban.