Auguszta
-3 °C
2 °C

Életfogytiglanra ítélték Törökországban az iszlám szélsőséges Metil Kaplant

MTI
2005.06.20. 21:39

Életfogytiglani szabadságvesztésre ítélte egy isztambuli bíróság Metin Kaplan török iszlámista szélsőségest, mert bűnösnek találta az ország alkotmányos rendjének megdöntésére irányuló kísérletben, illetve abban, hogy repülőgépes merénylettel le akarta romboltatni a modern világi Törökország alapítója, Musztafa Kemal Atatürk mauzóleumát.

A bírák bizonyítottnak találták, hogy a Németországból múlt októberben kitoloncolt török iszlámista vezető olyan merényletet készített elő 1998 októberében, amelyben öngyilkos merénylő robbanóanyaggal megrakott repülőgépet vezetett volna Mustafa Kemal Atatürk egy ankarai hegytetőn álló mauzóleumának. Állítólag a világi török állam megalapításának 75. évfordulójára tervezte a merényletet, amikor számos török állami vezető, külföldi méltóság és ankarai diák vonult a modern Törökország alapítójának mauzóleumához az évfordulós ünnepségre.

A merénylet meghiúsult, mert a rendőrség egy nappal az ünnep előtt elfogta Kaplan 23 társát, akik a bűntett végrehajtását készítették elő. Az ítélet szerint Kaplan azért éppen Atatürk mauzóleumát szemelte ki célpontként, mert ellensége a világi alkotmánynak, és iszlám állammá akarta átalakítani Törökországot. Kaplan tagadta a merénylettervvel kapcsolatos vádat, de azt nem, hogy hosszú németországi tartózkodása alatt nyíltan szent háborút hirdetett a törökországi világi állam ellen.

Kaplan 1984-től 2004 októberéig élt Németországban, ahol átvette apjától a Hilafet Devletit (Kalifátus Állam) nevű iszlámista szervezet vezetését. Hívei "a kölni kalifaként" emlegették.