Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Román köszönet az árvízi védekezéshez nyújtott segítségért

MTI
2005.06.22. 17:49

Sulfina Barbu környezetvédelmi miniszter szerdán levélben fejezte ki a román kormány köszönetét a Temes megyei árvízi károk felszámolásában közreműködő magyar szakembereknek és Persányi Miklós miniszternek - közölte a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KVM).

A tárca az MTI-hez eljuttatott közleményében emlékeztet arra, hogy a pénteken hazaérkező magyar osztag több mint egy hónapig segédkezett az árhullámok megfékezésében. A romániai Temes és Bega folyók vízgyűjtőjén áprilisban lehullott hatalmas mennyiségű csapadék évszázadok óta nem tapasztalt árhullámot idézett elő Romániában. Sulfina Barbu miniszter asszony kérésére Magyarország május 7-én árvízvédelmi kontingenst indított a szomszédos országba.

Az árvízi helyzet miatt a román környezetvédelmi miniszter kérte, hogy a tervezettnél két héttel tovább maradjon a magyar osztag a területen, ennek megfelelően a 14 szakember június 18-ig dolgozott a Bega folyó bal partjánál, Ótelek alatt. A kontingens június 19-én kezdte meg a szivattyúk leszerelését, a hazaindulás tervezett időpontja június 24-e.

A segítségnyújtás keretében a szivattyúk több mint 24 millió köbméter vizet emeltek át, amellyel összesen 1,5 méterrel csökkentették az elöntött terület vízszintjét. Az eszközök szállításával, telepítésével és működtetésével kapcsolatos magyar költség elérte a 130 millió forintot - közölte a KVM.