Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Hatvan afgán felkelőt öltek meg a biztonsági erők

MTI
2005.06.22. 18:01

A vallási fanatkius tálib rendszer mintegy hatvan fegyveres hívét öltek meg az amerikai és az afgán biztonsági erők az elmúlt hónapok legsúlyosabb összecsapásában a dél-afganisztáni Zábul tartományban - jelentette be szerdán az afgán rendőrség egyik magas beosztású tisztje.

A kedd este lezajlott tizenegy órás ütközetben életét vesztette öt afgán rendőr és a közép-ázsiai ország hadseregének hét tagja, további három afgán katona és három afgán rendőr megsebesült - közölte Szalem Hán tábornok. Előzőleg az amerikai hadsereg szóvivője 40 felkelő haláláról, és öt amerikai katona sebesüléséről számolt be.

Az összecsapás hírek szerint azután robbant ki, hogy felkelők rátámadtak a koalíciós csapatok egy egységére. A koalíció szárazföldi erőinek harci repülőgépek és helikopterek nyújtottak légi támogatást. Az amerikai hadseregnek a harcokban bevetett két CH-47 típusú helikoptere megrongálódott, az egyiknek emiatt kényszerleszállást kellett végrehajtania. Az ellenség rejtekhelyeinek felkutatására indított művelet folytatódik - közölte az amerikai katonaság szóvivője.

Az afgán rendőrség kedd este súlyos harcokról tett bejelentést a Zábullal szomszédos Kandahár tartományból is, ahol szintén számos felkelőt öltek meg. A kandahári ütközetben is bevetettek harci helikoptereket. Egyelőre nem világos, hogy a szerdai amerikai katonai bejelentés tartalmazza-e a felkelők kandahári veszteségeit is, amelyek egymásnak ellentmondó adatok szerint egy-három tucatra tehetők.

Amerikai és afganisztáni tisztviselők arra figyelmeztetnek, a biztonsági helyzet egyre romolhat az országban a szeptemberre kitűzött afganisztáni parlamenti választások közeledtével. Amerikai és afgán hivatalos adatok szerint március óta több mint 300 lázadó és 29 amerikai katona esett el a Afganisztánban.