Mátyás
-6 °C
1 °C

Felkelőktől félti az orosz atomlétesítményeket egy tábornok

MTI
2005.06.22. 18:35

Csecsen felkelőktől félti leginkább az orosz katonai atomlétesítményeket az oltalmazásukkal megbízott tábornok. Igor Valinkin, a védelmi tárca 12-es főigazgatóságának főnöke két behatolási kísérletről számolt be katonai nukleáris objektumokba szerdai sajtóértekezletén. Ezeket civilek követtek el még 2002-en, illetve 2003-ban, s átadták őket a Szövetségi Biztonsági Szolgálatnak (FSZB) - mondta a vezérezredes moszkvai újságíróknak az ITAR-TASZSZ szerint.

Valinkin jelezte, hogy az FSZB-től kapnak különleges információkat az oltalmuk alatt álló atomlétesítények ellen, különösen a csecsen terroristák által szőtt tervekről, és nyomban megteszik a kellő biztonsági intézkedéseket. Ehhez mozgékony hadosztályokkal rendelkeznek. Az Egyesült Államok és Németország segítséget nyújt az orosz atomlétesítmények védelmi felszereléseinek modernizálásához. Az amerikaiak közvetlenül biztonságtechnikai cégeiknek utalják ki a pénzt, s az orosz védelmi tárca egy vasat sem kap belőle - jegyezte meg Valinkin.

Az orosz tábornok szerint az Egyesült Államok csak ezeken a cégeken keresztül ellenőrizheti némiképpen az orosz atomfegyver-tárolókat. Az amerikai ellenőröknek korlátozott bejutást engednek a védőeszközök környékére, hogy megszemlélhessék, megfelelően szerelték-e fel azokat és az elvégzett munka arányban áll-e a kiutalt összeggel - mondta Valinkin.