Mátyás
-6 °C
1 °C

Elutasította a bizalmatlansági indítványt a román parlament

MTI
2005.06.22. 18:35

Elutasította a Calin Popescu Tariceanu miniszterelnök koalíciós kormányával szemben az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) által benyújtott bizalmatlansági indítványt a román parlament két házának szerdai együttes ülése. A bizalmatlansági indítvány benyújtására abból az alkalomból került sor, hogy a román koalíciós kabinet kormányzati felelősséget vállalt a parlament elé terjesztett s a teljes körű restitúcióra és kárpótlásra, valamint az igazságügyi reform megvalósítására irányuló jogszabályokat tartalmazó törvénycsomagért.

A Románia európai uniós csatlakozásához szükséges feltételek teljesítésére irányuló törvénycsomag ellen benyújtott bizalmatlansági indítvány ügyében a képviselőház és a szenátus együttes ülésén lezajlott heves vita után tartott titkos szavazáson 186 támogató és 265 elutasító szavazatot számoltak össze. Ezzel a kormányzati felelősségvállalással benyújtott törvénycsomag minden jogszabálya - a kötelező államfői aláírás után - törvényerőre emelkedik.

A bizalmatlansági indítvány vitájában a Tariceanu-kormány törvénycsomagja mellett törtek lándzsát a koalíciós kabinetet alkotó pártok - a Nemzeti Liberális Párt, a Demokrata Párt, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség és Konzervatív (volt humanista) Párt - szenátorai és képviselői, valamint más nemzeti kisebbségek képviselőcsoportjának és a független szenátorok és képviselők csoportjának tagjai. A bizalmatlansági indítványt támogatták a PSD és az elmúlt hetekben kettészakadt Nagy Románia Párt parlamenti csoportjai.