József, Bánk
-6 °C
0 °C

Újabb tálib holttesteket találtak Afganisztánban

MTI
2005.06.25. 15:08
Újabb 76 tálib felkelő holttestét találta meg egy dél-afganisztáni hadművelet után a csatateret átkutató afgán hadsereg, közölte szombaton a kabuli védelmi minisztérium. Az új adatok szerint kedd óta a vallási fanatikus tálib rezsim összesen 178 híve esett el összecsapásokban a dél-afganisztáni Kandahár és Zábul tartomány határán, a hegyvidéki Mian Nisen térségben, mondta Záhir Marad szóvivő. Az illetékes nem tudta megmondani, tartanak-e még a harcok.

A térségben - amelyet a 2001 őszén megdöntött fanatikus tálib rezsim hívei által megkülönböztetésül viselt fekete turbánról "fekete háromszögnek" neveznek - az elmúlt három és fél év egyik legnagyobb szabású hadművelete kezdődött kedden több száz afgán katona és rendőr, valamint az őket támogató koalíciós erők részvételével.

Az afgán kormányzat képviselői és magas rangú amerikai katonatisztek szombaton helyi törzsi vezetőkkel tárgyaltak, és megpróbálták együttműködésre bírni őket a tálibokkal szemben, mondta el Zábul tartomány kormányzójának egyik szóvivője.