Ágnes
-1 °C
2 °C

Nagy erejű robbanás sújtott egy moszuli rendőrőrsöt

MTI
2005.06.26. 09:47

Ismeretlen merénylő felrobbantott vasárnap egy kerületi rendőrőrsöt az Irak északi részén fekvő Moszul központjában. Egy magas rangú iraki rendőrtisztet lelőttek Bagdadban. Öngyilkos merénylő hajtott neki a rendőrőrs épületének robbanóanyaggal megrakott gépkocsit a Bagdadtól 360 kilométernyire északnyugatra fekvő Moszulban. Négy rendőr és egy civil vesztette életét. Tizennégyen megsérültek, köztük hat iraki rendőr.

A kétemeletes épület fele romba dőlt - közölte Szaíd al-Dzsibúri iraki rendőr dandártábornok. Még folyik a romok eltakarítása, s nem zárható ki, hogy további holttesteket találnak az omladék alatt. A felrobbantott rendőrőrs forgalmas piactér mellett található. A kis piaci boltok vásárlói és eladói között további sérültek lehetnek.

Az észak-iraki város korábban viszonylag nyugalmas volt az ország más nagyvárosaihoz képest, ám az utóbbi időben ott is felélénkültek a harcok egyfelől a főleg szunnita arabokból verbuválódott felkelők, másfelől az amerikai katonák és a velük szövetséges síita vezetésű iraki ideiglenes kormány erői között.

Lelőttek vasárnap Bagdadban egy magas rangú iraki rendőrtisztet. Rijád Abdel-Karim ezredes, kerületi rendőrparancsnok-helyettes épp munkába indult, amikor (otthona előtt) rajtaütöttek támadói - közölte egy névtelenül nyilatkozó belügyminisztériumi forrás.