Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Izrael amerikai nyomásra elállt kínai fegyverszállításoktól

MTI
2005.06.26. 11:03

Izrael az Egyesült Államok nyomására felmondott egy Kínával kötött fegyverszállítási szerződést, és a jövőben általában is szigorúbban fogja ellenőrizni fegyverexportját - jelentette vasárnap a Háárec című jeruzsálemi lap. Washington elsősorban a Harpy nevű pilóta nélküli repülőgépek alkatrészeinek fejlesztését ellenezte, mivel az amerikai hadvezetés attól tart, hogy a magas műszaki színvonalat képviselő szerkezetek megbontanák a Tajvan körüli erőegyensúlyt, s nehezítenék a szigetország védelmét.

Az amerikai kívánságnak eleget téve Ariel Saron izraeli miniszterelnök és Saul Mofaz védelmi miniszter olyan döntést hozott, hogy az izraeli gyártó nem küldi vissza Kínába a korszerűsítésre megkapott alkatrészeket.

Korábban már történt hasonló eset: öt évvel ezelőtt washingtoni nyomásra Izrael Kína által megrendelt Falcon felderítő repülőgépek szállításától állt el. A múlt héten Szilvan Salom külügyminiszter nyilvánosan mentegetőzött a kínai fegyverexport miatt, mondván, hogy "olyan dolgok történtek, amelyek elfogadhatatlanok az amerikaiaknak", bár Izrael nem akart ártani az amerikai érdekeknek.