Sára, Márió
2 °C
6 °C

Berlusconi július végére hozná létre egységpártját

2005.06.26. 13:55

Az olasz jobboldal széles egységpártjának megalakulását július végére reméli Silvio Berlusconi olasz kormányfő, aki szerint az új politikai képződmény közös listákkal - de a tagpártok jelképeit megtartva - indulhatna majd a 2006-os parlamenti választásokon.

Az olasz kormányfő először tavasszal vetette fel egy szélesebb politikai palettát átfogó jobboldali egységpárt ötletét, azt követően, hogy pártja, a Hajrá Olaszország csúnyán visszaesett az olasz helyhatósági választásokon. Berlusconi koalíciós partnerei nem fogadták egyöntetű örömmel a kormányfő javaslatát, főként az Északi Liga (LN) berzenkedett, azt hangoztatva, hogy az együttműködés szinte eddig is megfelelő volt a Szabadságjogok Háza (CdL) laza pártszövetségen belül.

Berlusconi a Club Liberal elnevezésű szervezet országos gyűléséhez intézett üzenetében - amelyet a vasárnapi római sajtó ismeretetett - viszont immár az új jobboldali egységpárt létrehozásának határidejét is kitűzte. Megítélése szerint július végéig összeülhet az egységpárt alkotmányozó bizottsága, s a nyár végéig maga a párt is megalakulhat, amely "a mérsékelteket és a reformpártiakat tömörítve" immár a jövő évi választásokra összpontosíthat teljes egészében.